Geri
YENİ ŞEKİLLENEN DÜNYADA KKTC ÜNİVERSİTELERİ’NİN DÜNYA İLE REKABET EDEBİLİR OLMASI GEREKİYOR
30.12.2020
YENİ ŞEKİLLENEN DÜNYADA KKTC ÜNİVERSİTELERİ’NİN DÜNYA İLE REKABET EDEBİLİR OLMASI GEREKİYOR
Kıbrıs Üniversiteler Birliği (KÜB) Başkanı ve Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, Covid-19 pandemisinin üniversitelere etkileri ve üniversitelerin 2021 hedefleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Akpınar pandemi sürecinde üniversitelerin yaşadığı zorluklar hakkında yaptığı açıklamalarda; “Çok zor bir süreçten geçiyoruz. Bu süreç eski zamanlarda yaşanan kriz dönemlerine hiç benzemiyor. Özellikle KKTC’de yükseköğrenim alanında olan biri olarak ve sürekli kriz yönetimini en doğru biçimde yönetebileceğimize inanan biri olarak şuan içinde bulunduğumuz bu süreci tanımlamakta zorluk çekiyoruz. Çünkü adada ki yükseköğrenim alanı veya içinde ki GAÜ değil, etkileşim altında olduğumuz başta Türkiye’de ki yükseköğretim, ekonomik süreçler ve yaşamsal alanlarda ki bir çok sorunun yaşanıyor olması, içinde bulunduğumuz coğrafya da benzer süreçlerde. Kısa bir özetle tüm dünya bu sürecin içerisinde.
Bu süreci bizim çok daha akıllı, ortak akılla çok doğru bir şekilde yönetebilme noktasında özellikle yükseköğrenim alanında KKTC’de üniversiteleri bir araya getirdi. Bir araya gelen üniversiteler bu süreci ayrı ayrı değil özellikle birlik bünyesinde bütünsel yaklaşımla çözmeye çalıştı” ifadelerini kullandı.
“Alınması Gereken Kararlar Alınırsa KKTC’ye Öğrenci Akışı Olacaktır”
“Pandeminin başından beri hükümetlerimizle, ilgili bakanlıklarımızla, üniversitelerimizle süreci doğru bir şekilde anlamatmaya, yansıtmaya ve özellikle KKTC’nin Bakanlık desteği ile ortaya koyduğu “Öğrenci Dostu Ada”projesi adı altında çekim merkezi olabilmesine yönelik çok ciddi adımlar atıldı. Ancak bu adımlar tek başına yeterli değil. Çünkü bu süreç devam ediyor ve bizim bu süreci doğru yönetebilmemiz için daha çok adım atılması gereklidir.
Bu adımlardan biri geçtiğimiz yıllarda muhaceret yasası ortaya kondu ve öğrencilerimiz bu pandemi döneminde adaya gelemiyor olmalı sebebi ile ciddi bir muhaceret cezasına düşmüş durumdalar. Bunun ortadan kaldırılması lazım. Öğrencilerimizi böyle bir sürece dahil etmekten uzaklaşmak lazım.
Geçmiş yıllarda getirilen zorunlu sağlık sigortası gibi ödeneklerin artık kaldırılması gereklidir. Öğrencierimizin konaklama alanlarında ödemekte oldukları döviz cinsi kiraların da artık devletin alacağı kararla Türk Lirası’na dönüşmesi gerektiğini düşünüyorum. Ekonomik anlamla öğrencilerimize serbest bölge yaratılmalı” dedi.
Pandemi döneminde adaya gelmek isteyen öğrenciler hakkında açıklamalarda bulunan Akpınar; “Adaya gelmek isteyen öğrencilerimizin PCR testleri, karatina süreçleri ve masrafları tamamıyla hükümetimiz tarafından karşılanıyor.Öğrencilerimizin adada ki yaşamsal süreçlerinde de zaten üniversitelerimizin oluşturmuş oldukları burs imkanları var. Halkımızında artık öğrencimizi kucaklayacak, ekonomik tedbirler kapsamında her türlü ihtiyaç alanında indirimler ortaya koymaları halinde öğrencilerimiz çok rahat şekilde adaya dönebilir” dedi.
“Dünya İle Rekabet Edebilmemiz İçin Yeni Bölümlerin Açılması Gerekli”
“Pandemi süreci ve sonrasında yeni şekillenen Dünya’da KKTC Üniversitelerinin Dünya ile rekabet edebilir olması gerekiyor. Bunun içinde belli bölümlerinde açılabilir olması gerekiyor. Fakat YÖDAK mevcut bölümler harici yeni bölümlerin açılmaması konusunda bir karar almışlar. Bu çok yanlış bir karar. Çünkü bu kararları almaları gerekiyor ki yasal düzenlemeler kapsamında üniversitelerimizin yeni programları YÖK mevzuatına göre YÖK’e sunulsun, onay alsın ve bu yeni bölümlere öğrenci alabilmeyi başarsın. Bunlar yapılmadığından dolayı bir sonra ki öğretim yılı için açmak durumunda olduğumuz yeni bölümleri açamıyoruz. Bu durumda da bir sonra ki yıl için hedeflediğimiz öğrenci sayısına ulaşabilme noktasında sorunlar yaşıyoruz”
“GAÜ Olarak E-Learning Platformumuzla Online Sürece Başında Hazırlıklı Yakalandık”
Akpınar, GAÜ olarak online eğitim sürecini değerlendirdiği açıklamalarında; “E-Learning platformu olarak bizim pandemi öncesinde altyapımızın hazır olması özellikle pandemi döneminde birçok üniversitemizin yaşamış olduğu zorlukları yaşamadan direk online eğitim sürecine geçtik. Bu süreci yakından takip eden bir kurum olarak özellikle akademik yıla başlarken ABD’de de yaygın olarak kullanılan Blackboard’a geçmek suretiyle ve ayrıca hibrit olarak nitelendiren 12 adet sınıf oluşturduk. Bunun anlamı şuan adada olan öğrencilerimizin, hocalarımızın aynı anda online eğitim alan öğrencimizin aynı sınıfa erişim yapabilmesine olanak sağlaması şeklinde bir düzenleme yaptık. Bir sonra ki akademik yılda da eğitim online şeklinde devam ederse hedefimiz dersliklerimizin sayısını dahada arttırmak olacaktır” dedi.
Online eğitim ve yüzyüze eğitimin öğrenci açısından avantajları ve dezavantajları hakkında açıklamalarda bulunan Akpınar; “Pilotaj, sağlık, mühendislik, mimarlık gibi tüm alanlarda uygulamalı derslerin muhakkak yüzyüze yapılması gerekiyor. Ancak emniyet tedbirleri kapsamında teorik olarak verilebilecek olan birçok ders online olarak verilebilecek.Önümüzde ki 5 ila 10 yıl içersinde yükseköğrenim alanında ki gelişmeler üniversitelerin tüm bu alanlarda eğitim vermekten çok bu eğitim alanlarında aynı oteller gibi misafirlerini ağırlayan yapılar haline dönüşmüş olacaklar. Bizim fiziki alanlarımızda ki yeterliliğimizi, kalitemizi, akademik laboratuvar yeterliliğimizi en üst seviyeye çıkarmamız gerekiyor” dedi.